Poľnohospodárske múzeum oslavuje 90. výročie svojho vzniku

26.09.2012 Nitra

Nitra 25. septembra (TASR) – Slovenské poľnohospodárske múzeum v Nitre oslavuje 90. výročie svojho založenia. Pri tejto príležitosti pripravilo pre verejnosť Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2012, ktoré potrvajú do piatku 28. septembra. Prehliadka skanzenu v areáli Agrokomplexu je počas tohto podujatia obohatená o ukážky lisovania oleja, výroby povresiel či moržovania kukurice. Návštevníci si môžu pozrieť stupu na konope drviacu konopné vlákna, gepeľ poháňaný koňom, v historickej škole môžu navštíviť premietanie čiernobielych filmov. Súčasťou podujatia je jazda parným vlakom Nitrianskej poľnej železnice v historických krytých vozňoch z Korytnice i ochutnávka melty spojená s ukážkami mletia kávy na starých mlynčekoch.

Slovenské poľnohospodárske múzeum bolo založené 23. októbra 1922 v Bratislave. Sídlilo na Vajanskom nábreží. Počas výstavby múzea v roku 1927 sa v ešte nedokončenej budove konala „Výstava slovenských žúp“, ktorej exponáty sa stali základom zbierkového fondu. Ten sa postupne rozširoval najmä zásluhou škôl, inštitúcií, výskumných ústavov, podnikov a jednotlivcov. Počas 2. svetovej vojny bola budova múzea poškodená, preto bolo múzeum v roku 1960 premiestnené do Nitry. Od začiatku roka 1978 patrí pod správu štátneho podniku Agrokomplex – Výstavníctvo Nitra. Z pôvodných priestorov na Samovej ulici sa múzeum presťahovalo do areálu výstaviska Agrokomplexu, nové expozície boli sprístupnené verejnosti v roku 1992. Dnes sa expozície rozprestierajú na ploche zhruba 8900 metrov štvorcových.

Okrem výstavných priestorov je súčasťou múzea aj skanzen, Nitrianska poľná železnica a knižnica. Celková plocha areálu múzea zaberá rozlohu vyše 30 hektárov. V zbierkovom fonde múzea sa nachádza 25.000 zbierkových predmetov, v knižnici je zaevidovaných 43.363 knižných jednotiek. Okrem prehliadok stálych expozícií a skanzenu ľudovej architektúry pripravujú pracovníci múzea akcie spojené s kalendárnymi a výročnými zvykmi, tradíciami či odbornými podujatiami organizovanými na výstavisku.
 

Vyberte región